Jul på Mols

JULENS OPSKRIFTER

Se julens dejlige opskrifter på gløgg, æbleskiver og Molskroens vaniljekranse her.

Molskroens Æbleskiver

50 g gær

1 dl vand

4 dl kærnemælk

250 g mel

2 spsk sukker

1 spsk stødt kardemomme

Lidt salt

4 æg

4 æbler i tern

 

Rør gæren ud i vand og kærnemælk, sigt alle de tørre ingredienser i dejen og rør 4 æggeblommer i. Pisk de 4 æggehvider og vend i dejen. Bag æbleskiverne i rigeligt smør og kom et lille æbletern i midten af hver æbleskive.

Molskroens Julegløgg

 

25 g hele nelliker
25 g kardemomme, groft knust
2 kanelstænger
¼ muskatnød, groft stødt
skal fra 1 appelsin (helst økologisk)
saft fra 3 appelsiner (helst økologisk)
saft og skal fra 1 citron (helst økologisk)
50 g frisk ingefær i stykker
500 g rørsukker (helst økologisk)
50 g rosiner hakket (helst økologisk)
4 laurbærblade 



3 l rødvin (kraftig)
5 dl portvin (rød)
3 dl mørk rom
3 dl snaps (Brøndums)
mandelsplitter og ekstra rosiner efter behag

 

Kom alle ingredienserne, minus snaps, mandelsplitter og ekstra rosiner i en gryde med tætsluttet låg. Bring det op til 98° og lad det simre i 1 time. Lad gløggen trække i 24 timer, og sigt krydderierne væk.Varm gløggen op til 65-70° og tilsæt snaps. Server straks med rosiner og mandelsplitter. Læg evt. rosinerne i lidt snaps en time før servering.Tilsæt evt. mere sukker for en sødere gløgg.

 

Molskroens Vanillekranse

1/2 stk. vaniljestang

200 g saltet smør

180 g sukker

1 stk. æg

250 g hvedemel

75 g mandler

  1. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med en paletkniv, så kornene skilles ad. Blend mandlerne til "mel".
  2. Vaniljesukker, sukker og det stuetempererede smør røres sammen. Rør ægget med i og tilsæt slutteligt mandelmel og hvedemel.
  3. Dejen kommes i en stofsprøjtepose med en stjernetyl og sprøjtes straks ud i "kranse" på bagepapir - diameter ca. 5 cm.
  4. Bag vaniljekransene ved 200 grader, til de er let gyldne - ca. 10 - 14 minutter. Afkøles på en bagerist og opbevares i tætsluttende dåse

 

Velbekomme & Glædelig jul